Kapı Yayınları

İşitin Ey Yârenler (Ciltli) - Mustafa Tatcı

Yunus Emre Yorumları

Edebiyat

"Bu bizden önden gelenler ma'nâyı pinhân dediler / Ben anadan doğmuş gibi geldim ki uryân eyleyem" diyen Yûnus Emre; insanlık tarihinin en güzel; değerlerinden biridir. O, bizim yedi yüz yıldan beri gönlümüzün dili, dilimizin gönlü olmuş aşk ve irfan kaynağımızdır. Türklüğün insanlığa en güzel hediyelerinden biri olan Yûnus, insanlığa din adına, aşk ve irfan adına, dil ve estetik adına çok şey öğretmiştir.
 
İslâm'ın derinliğini ve Türkçenin inceliğini anlamak isteyenler, bitip tükenmeyen bilmeyen kaynak sularına benzeyen Yûnus'un çeşmesinden kana kana içmek durumundadır. Yûnus 'u anlamak için onun ayak izine basarak yürümek gerekir. Başka düşüncelerin, başka inançların ve düşüncelerin dar pencerelerinden bakarak anlamaya çalışmak aslında Yûnus Emre'yi hiç anlamamak demektir.
 
Bugüne kadar pek çok kişi Yûnus'tan söz etti, onu anladığını zannetti. Halbuki dile getirilen düşüncelerin hiçbirinde Yûnus yoktu.
 
"Ben bir aceb ile geldim kimse hâlim bilmez benim / Ben söylerem ben dinlerem kimse dilim bilmez benim" diyen Yûnus'u doğru anlamak için hâl ilmi olan tasavvufun remizler dünyasına girmek gerekir.
 
Dr. Mustafa Tatcı, bu çalışmasıyla, sahada bir ilki ortaya koymaktadır. Tatcı'nın Yûnus Emre'nin şiirlerine tasavvuf dünyasının kitabî ve tecrübî bilgileriyle getirdiği yorumlar inanıyoruz ki bugüne kadar Yûnus hakkında söylenegelen birçok ezberi bozacaktır.
 
Yûnus Emre'nin aslında ne kadar "anlaşılmadan anlatıldığını" ortaya koyan bu çalışma "Benim dilim kuş dilidir" diyen Yûnus Emre'nin sembollerinin dünyasına açılan yepyeni bir ufuktur. Yazar bu eserinde, Yûnus'un "kuş dili" dediği erenler dilini, Yûnus'un geçtiği yollardan geçerek çözümlemekte, okuyucuyu gerçek bir irfan sofrasına davet etmektedir. 

ISBN:9786054683352
Barkod:9786054683352
Sayfa:681
Cilt:Sert Kapak
Boyut:17 X 21,5
İlk Basım:16.Eki.2012
Son Basım:16.Eki.2012

2004 yılında kurulan Kapı Yayınları, Şark medeniyetinin ışığını, rengini, doğru bir şekilde sunmak, modern insanı gelenekle buluşturmak, Doğu ve Batı kültürlerini birbirine anlatabilmek için yola çıktı.

Biz Takip Edin